Cum îmi fac bugetul personal

Cred că cel mai important lucru pe care trebuie să-l știi despre banii tăi este ce ai făcut cu ei. Doar dintr-un loc în care îți știi cheltuielile, datoriile și câștigurile poți lua decizii despre viitorul tău. Eu mă joc de câțiva ani cu diferite etape de bugetare – am trecut prin câteva necompletate niciodată, apoi printr-unul extraordinar de detaliat, în care și medicamentele aveau linia lor separată (noi nesuferind de nicio boală care să necesite medicație recurentă, suntem doar consumatori ocazionali de ibuprofen). Am ajuns acum la o formă pe care o consider cea mai bună, în care am inclus cele mai practice lucruri din etapele precendente.

Bugetul meu nu e doar un instrument de monitorizare a cheltuielilor, ci și unul de planificare. Adică nu trec acolo doar pe ce dau banii, ci pun și limite pentru cele patru categorii mari de cheltuieli. Este un buget de familie, adică se bazează pe două salarii și cheltuieli pentru două persoane care stau în București, mai ies în oraș, folosesc transportul în comun și ocazional câte un Uber, călătoresc în afara țării măcar o dată pe an și prin țară mai des. Și se distrează mult pe net. Nu avem credite, nici datorii de alt fel.

Toată chestia asta o țin într-un Google Sheet cu formule foarte simple. Am ascuns cifrele ca să vă pot arăta mecanismul.

Cheltuielile fixe

Primul lucru pe care l-am făcut a fost un tabel de cheltuieli fixe. E important să știi ce cheltuieli fixe ai ca să știi, de exemplu, de câți bani ai nevoie înainte să începi să mănânci. Ale noastre sunt acestea. Toate sunt cheltuielile care se trag lunar din cont – din care cont, mai târziu. Mai există niște cheltuieli fixe, cum ar fi abonamentele la WordPress și cel la Evernote, dar acelea se debitează anual și le pun în luna în care se face asta. Iar abonamentul la NY Times e mai dubios, se debitează la 4 săptămâni, nu la lună, ceea ce înseamnă că la finalul anului se mai adaugă o plată, a treisprezecea.

Venituri

Cum spuneam, avem două salarii. Pe lângă acestea, eu mai câștig uneori bani în plus din cursuri. Banii extra nu sunt previzionați, că nu au niciun model de recurență, dar când intră, se duc direct într-un cont de economii.

Cheltuieli + economii

La sfaturile lui Jordan Page, o guru a eficienței și frugalității, am împărțit cheltuielile în patru categorii mari:

 • Gospodărie (constante): mâncare, igienă personală și a casei, cosmetice, medicamente etc.. Practic, lucrurile de care ai nevoie pentru a-ți acoperi nevoile de bază de mâncare, igienă și sănătate.
 • Altele (ocazionale): haine, cadouri, decorațiuni interioare, ieșit în oraș, prânzul la muncă, mici reparații, bani de buzunar etc. Adică lucrurile care îți definesc stilul de viață.
 • Familie (cheltuielile fixe și cele mari, precum electrocasnice sau vacanțe, care sunt pentru toată familia): chirie, utilități, abonamente transport, mobilă, electronice, călătorii etc. Adică tot ce privește întreaga familie.
 • Economii, de două tipuri:
  • Economii pentru viitor: 30% din veniturile totale salariale merg automat, pe 1 ale lunii, într-un cont de economii în care nu umblăm niciodată. Recomandările specialiștilor în domeniu spun că trebuie să ai cel puțin echivalentul a 3 sau 6 salarii în acest cont.
  • Economii pentru urgențe: tot ce intră extra merge în contul de economii pentru vacanțe. Acestea nu sunt reflectate în sheet aici pentru că nu sunt recurente – nici veniturile, nici vacanțele. Dar sunt într-un sheet cu situația la zi a cashului.

Cum cheltuim

Folosim trei conturi bancare, două la aceeași bancă, unul la un fintech. Fiecare cont are scopul lui și ne permite să punem limitele bugetare care ne ajută să ținem sub control bugetul.

 1. Economiile pentru viitor sunt într-un cont din care nu mai facem nicio altă tranzacție. Asta ne scutește de tentația de a umbla la acei bani.
 2. Cheltuielile din categoria Familie, precum și economiile pentru vacanțe, sunt în alt cont. Aici sunt setate mandate de debit direct și cardul atașat acestui cont este înregistrat într-o aplicație de plătit facturi. Toate cheltuielile din această categorie pot fi urmărite ușor în acest cont.
 3. Gospodărie și Altele sunt în alt cont. O dată pe lună transfer dinr Nr. 2 cei 28,3% aferenți acestor categorii în Nr. 3 și de acolo fac toate cumpărăturile. Asta îmi permite și să văd un raport detaliat al cheltuielilor, cardul are opțiunea asta. Tot aici pun banii de cheltuială pentru concediu, mai ales dacă mergem în altă țară.

Bune practici & filosofie

O dată pe lună trec prin bonurile din ultimele 30 de zile și prin extrasele de cont – raportul de cumpărături ajută și el – și văd cum ne-am descurcat, cât de disciplinați am fost.

Aspir la momentul în care vom fi cheltuit mai puțin decât bugetul alocat, ca să punem diferența în contul de economii. Dar vreau să economisim sănătos, nu obsesiv; să ne bucurăm de viață, să mâncăm mâncare bună, să mergem la film și să citim cărțile pe care ni le dorim. Așa că ce vedeți aici e construit în această paradigmă, nu într-una în care ne e frică de bani și vrem să îi dominăm până nu ne mai aduc nicio plăcere.

Voi ce vreți să împărtășiți despre cum vă administrați banii?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.