Linkurile de luni – 18 septembrie 2017

Înghețata Häagen-Dazs este o aberație lingvistică și identitară: brandul a fost inventat în Brooklyn în anii 1960 de un cuplu de evrei polonezi și numele a fost ales pentru a arăta admirația celor doi față de modul în care danezii i-au protejat pe evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar cuvintele nu sunt în daneză și nici nu înseamnă nimic. Iar acest brand nu e singurul care pare să-și fabrice o ascendență străină pentru a le părea exotic americanilor.

Aberația Goop – Gwyneth Paltrow și compania ei de dezaxați care promovează tot felul de practici nesănătoase (de la „detox”-uri la purtarea unui ou de jad în vagin) are un succes pe care nimeni nu și-l poate explica. Deși, de fapt, e în aceeași linie cu tot ce respinge știința și expertiza documentată: cei care neagă schimbările climatice, flatearth-eri, creaționiști și alții. Și dacă flatearth-erii (cei care cred că Pământul e plat, literal) sunt amuzanți, cineva care promovează practici nesănătoase are un efect dezatruos asupra științei, jurnalismului de sănătate și sănătății generale.

Uraganul Irma, care a lovit săptămâna trecută Florida, a distrus 75% din culturile de citrice. Florida e cel mai mare producător de citrice din SUA. Vor urma probabil, cel puțin la ei, creșteri de prețuri.

Fiecare eră a avut tartina ei cu avocado: fie că era celery, spaghete sau ananas, fiecare generație a avut câte un fel de mâncare fetiș care spunea ceva despre aspirațiile sale sociale. Nimic nou sub soare, cum s-ar zice.

Baking with Kafka – o carte cu ilustrații în care Franz Kafka îți spune cum să gătești diferite deserturi.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.