Trei cărți pentru ultimele zile de vară

Scriitorii români de azi scriu cărți scurte. Unii critici spun că asta înseamnă că nu sunt capabili să scrie romanele epice pe care le vedem la Franzen, Tartt sau McEwan. Eu spun că și în cărțile scurte sunt povești epice sau lumi întregi construite doar de mintea extraordinară a scriitorului. Aceste trei cărți merită citite indiferent de lungimea lor.

Ioana Bradea, Înalt este numele tău

În Bistrița medievală, viața este grea pentru toată lumea. Pentru un fost jude ambițios care pierde tot, pentru o fată de familie bună care se împotrivește cutumelor, pentru o fată săracă care n-are nicio șansă în fața judecății celorlalți, pentru un arhitect a cărui lume se destramă. În mai puțin de 100 de pagini, te muți într-o lume visată care se simte ca cea din jurul tău.

 

 

 

Lavinia Braniște, Interior zero

Cred că am cumpărat 10 exemplare din Interior zero și le-am făcut cadou prietenilor. Voiam să le arăt că e cineva pe lumea asta care înțelege ce înseamnă viața unui tânăr bucureștean  care vrea o viață mai bună și încearcă să supraviețuiască lumii profesionale în care ceilalți nu au simțul ridicolului – sau poate personajul are prea mult -, în care lipsa de demnitate a sărăciei relative, a relațiilor superficiale, a propriilor aspirații te dărâmă pe zi ce trece dacă nu găsești o supapă prin care sufletul tău să poată supraviețui. Nu cred că e nimeni care să scrie asta mai bine decât Braniște.

Mihai Radu, Extraconjugal

Cartea aceasta a fost o surpriză. Lumea vorbea despre cât de frumos e scrisă – ceea ce e adevărat. Dar e mult mai mult de atât. Prin cheia asta a cuvântului din titlu citești despre ce înseamnă căsătoria. Nu doar a personajului principal, dar și părinților lui,  a surorii lui,  a vecinului bețiv care își bate soția și apoi e bătut de frații ei, a întregii noastre relații cu orașul în care ne-am născut și din care am încercat să fugim toată viața fără să știm că îl cărăm în spate.
Și pentru că nu multe romane românești încep atât de bine, trebuie să vă spun că scena de deschidere e despre o conversație telefonică între personajul principal și sora lui despre infecția cu transmitere sexuală a mamei lor și planul de a le administra părinților antibiotice în băutură ca să evite conversația asta oribilă cu ei. Dacă nu vă recunoașteți în jenele acestor două personaje, felicitările mele! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.