Trei mese bune din Berlin

Nu e vorba de mese pe care mănânci, Sorana*! E vorba de mese pe care le mănânci. În Berlin. Și sunt bune și accesibile, că nu vorbim aici de restaurantele cu stele Michelin. Sunt locuri la care mănânci și bei (o bere, o cafea, un suc) de 30-40EUR pentru două persoane, cu tot cu tip. Pe două dintre ele le-am descoperit datorită prietenei mele Roxana, care fusese cu câteva luni înainte. E bine să-ți întrebi prietenii. Noi am fost în noiembrie 2016, dar e puțin probabil să se fi schimbat ceva de atunci. Localurile sunt în continuare deschise și m-aș întoarce oricând la ele.

  1. Sophieneck –  Berlinul clasic, de modă veche, poate fi întâlnit în acest local. Parcă ești într-un film din Războiul Rece. Chelnerii nu vorbesc engleză – și au în jur de 100 de ani -, totul e întunecat, cu lambriuri maro închis și lămpi verzi, e plin de cvasi-bețivi de Berlin care trag beri la 11 dimineața într-o joi (ok, și noi am făcut asta, dar noi măcar am mâncat; și eram în concediu) iar mâncarea e aranjată pe farfurii ca la cele mai reușite seri dansante sau cumetrii din anii ’80. Dar e bună. Foarte bună. Supă-cremă de dovleac cu ulei de dovleac, ceva cartofi cu mult bacon gratinați, plus o tartă cu ceapă și un kil de smântână alături. De altfel, cred că era smântână în orice. Am intrat accidental – nu am găsit loc la Mogg, vezi mai jos – și eram rupți de foame, dar nu mi-a părut rău deloc.

2. Mogg & Melzer. Mai întâi ne-a luat foarte mult să-l găsim – e la parter într-o clădire de cărămidă, fostă școală de fete din cartierul evreiesc, care pare o clădire de birouri, așa că nu am intrat în ea decât ca să întrebăm dacă știu unde e Mogg și așa l-am găsit :)) – și apoi nu am găsit niciun loc. Așa că am plecat și ne-am întors peste două zile, sâmbătă, la ora 10, și am prins ultimele două locuri la o masă cu alți doi care păreau că sunt la un date și el era cam nesimțit (ne-a întrebat dacă vorbim germană, i-am zis că nu și a răspuns „Nobody’s perfect”, dar nu la modul amuzant sau nici măcar umor sec). Dar na, nu e vina localului. Cât am stat noi acolo s-a făcut o coadă enormă pe hol – locul e inclusiv pe traseul câtorva ghizi, care vin cu un puhoi de străini și stau toți la ușă și așteaptă un loc. Mă rog, toate astea nu sunt argumente pro dacă vrei mai ceva mai puțin dramatic. DAR: locul în sine este tare frumos în estetica hipsterească, dar nu PREA hipsteresc, serviciul este excelent și mâncarea este perfectă. Am luat lucrul pentru care e vestit localul, sandvișul cu pastramă de vită și muștar, servit cu murături, o mâncare iconică new-yorkeză de origine evreiască. E atât de bun încât s-a scris în NY Times despre ei.  A fost pe măsura reputației. Sigur, mie mi-a luat jumătate de oră să-l mănânc și mi s-a părut enorm, dar alții păreau obișnuiți cu el. Gustul e foarte satisfăcător.

3. CHILEES. Dacă în primele două ne-au tripuit nostalgic, în locul acesta am ajuns pentru că voiam ceva care să ne arate cosmopolitismul Berlinului. Și ce sună mai cosmopolit decât burger coreean? Locul e maxim hipsteresc, de la becurile Edison la mobilierul din europaleți, dar în cel mai bun sens. Adică e autentic acelui oraș. Unul dintre burgerii  lor a primit premii locale, dar nu spre asta ne-am dus. Am băut bere coreeană și am mâncat burger cu bulgogi cu garnitură de kimchi și a fost tot ce ne puteam dori. Localul e deschis doar seara și noi ne-am dus fix când deschideau, la 5, așa că am prins și masă și servire rapidă. Când plecam se aglomerase deja.

Voi ce localuri preferate aveți în Berlin?

*Prietena mea Sorana are o relație conflictuală cu mesele de când s-a ocupat de cumpărarea unei mese de ședință pentru redacția DoR și a implicat transport de la Baia Mare și returnat un set de picioare, plus o teamă constantă că sistemul actual ne va cădea la un moment dat pe picioare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.