Linkurile de luni – 11 iulie

WTF

În Japonia poți mânca prăjituri cu tematică suicidară. Se numesc, desigur, ceva cu seppuku.

Ceea ce mi-a amintit de acest epic moment Divertis:

Un studiu revoluționar ne spune că pastele nu îngrașă. E finanțat parțial de Barilla. Hahahaha.

Roșii 

Europenilor le-a fost frică de roșii vreme de 200 de ani. Erau considerate otrăvitoare și lumea se ferea de ele. De ce? Pentru că nobilii europeni (că la plebe nu ajungeau) mâncau din vase cositorite care, în contact cu acidul din roșii, eliberau plumb. De aici intoxicațiile și morțile pe capete. Apoi s-a inventat pizza.

A fost o nebunie cu primele roșii adevărate săptămâna trecută pe Facebook – și pe bună dreptate; orice a fost vândut drept copt înainte de 1 iulie nu era roșie naturală, sper că știți asta. Ideea e că m-a făcut că le cer oamenilor povești cu roșii să le punem în rubrica Omnivor. Vedeți aici pe Facebook apelul și deadline-ul.

Frumuseți 

Care sunt cele mai bune băuturi de la terasele bucureștene? Ne spuneBucureșteanul.

O poveste frumoasă despre Ardeal, brânză și lideri spirituali care sunt în primul rând oameni ai comunității și încearcă să rezolve problemele lumești pentru ca lumea să aibă timp și de cele spirituale.

Pe 5 iulie a fost Eid ul-Fitr (așa i se spune în vest, pe filieră arabă) sau Ramazan Bayram (la noi, pe filieră turco-tătară), una dintre cele mai importante sărbători religioase musulmane, care vine după o lună de post strict (nu se pune nimic în gură de la răsărit la apus). The Kitchn a făcut un inventar al celor mai bune feluri tradiționale de Eid, printre care se numără și familiarul lokum (rahat turcesc).


Dacă nu știți rețeta de mai sus, de la Ottolenghi, dar redescoperită prin domnul Exarhu, vă recomand să reparați această greșeală rapid.


Acest porumb nu este modificat genetic. Este însă simbolul unui drum de redescoperire a rădăcinilor nativ-americane ale unui fermier din Oklahoma.

Brexit

Cum afectează Brexit mâncarea britanică? Marea Britanie (și să o luăm în considerare pe toată, deși în curând ar putea să fie doar Țara Galilor și Anglia) produce doar 54% din ce mănâncă. Restul sunt importuri al căror preț crește odată cu devalorizarea lirei. Și acesta e doar începutul.

Socio-antropologice

Bon Appetit spune că obsesia generației Millennial pentru mâncare nu va dispărea prea curând. Millennials (generația adultă născută după 1980) își cheltuiește 25% din venitul lunar pe mâncare – ceea ce la americani este foarte mult.

București are de nouă luni un frigider al cartierului – un loc în care poți lăsa mâncare nu-foarte-perisabilă și de unde o pot lua cei care au nevoie – și oamenii îl folosesc mai mult sau mai puțin. Vera Ularu a scris cum.

Office cake culture, adică faptul că la fiecare aniversare de la birou se mănâncă tort, nu face bine la sănătate, zic englezii. Nu știu ce să zic, cred că mai depinde și de tort. Și de numărul de felii. E adevărat, n-am lucrat niciodată în echipe comparabile ca număr cu cele din corporații, așa că nu am fost expusă niciodată la mai mult de 2-3 torturi pe lună.

Tehnicalități

Felul în care tai un ingredient îi afectează gustul? O anchetă NPR la care răspunsul general este DA. Cum așa? Are legătură cu mixul dintre tactil și gust și cu modul în care tăietura le expune la tratament termic.

Întrebări retorice

De ce arată toate restaurantele noi din America precum niște fabrici? (La noi știm de ce, e vina lui Corvin Cristian.)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.