Linkurile de luni – 27 iunie

Poza de sus spune cu mâncare ce înseamnă Brexit. Sigur, e mai complicat de atât, dar e sugestivă pentru șocul pe care l-am avut toți vinerea trecută. Poza e de aici.

Țeapa zilei

O firmă din Israel strânge bani pe Kickstarter pentru a produce în masă un spectrometru care îți va spune cu o simplă scanare ce e în mâncarea (și nu numai) din fața ta. Întreaga compoziție chimică. Presa de tehnologie e dată pe spate. Alții nu sunt chiar așa de ușor de păcălit: Cnet demonstrează că tot ce face „spectrometrul” e să combine date pe care i le dai cu niște Google search și să îți dea niște răspunsuri generice.

He adds that much of the data provided for the analysis seems to come from the user, and the rest could be based on algorithmic guesswork.

„For example both alcohol (ethanol) and water produce large peaks on an IR spectrum and from the video it would seem that the user provides some background data on what the sample is via the app, so that saves a lot of work. It would be easy for the algorithm to say, ‘the user says this is drink and I can see that about 40 per cent of the total spectrum is ethanol so I should give a reading of alcoholic beverage with 40 per cent alcohol content’. Or ‘this is a plant and 70 per cent of the spectrum is water so it must be 70 per cent hydrated’. This could also be done with total sugar content for common sugars such as sucrose and fructose,” he said.

„Similarly, it would be possible to get a spectrum good enough to recognise something like fruit or Tylenol and then send back generic data (easily found via Google) on calorie content or pack size. For example on the fruit ‘reading’ on the website it has in the bottom right (in small print) ‘serving size 100 grams’ (same with the cheese detection screen).”

Deci o mică mare țeapă.

Cam tot ca aceasta: dacă pe cutia de cereale dulci scrie că are polidextroză, alea nu sunt fibre, ci o invenție sintetică despre care nu se știe dacă are vreun beneficiu pentru sănătate. Ca tot ce ține de nutriție, nici despre fibrele naturale (alea din făină integrală, fulgi de ovăz sau fasole roșie) nu se știe sigur dacă au efecte bune datorită fibrelor sau întregului complex chimic în care stau. Pe scurt: există două feluri de fibre: dietetice (sper că așa se traduce dietary) și funcționale. Primele sunt cele naturale, despre care știm totuși că îmbunătățesc digestia, chiar dacă nu știm de ce. A doua categorie sunt cele sintetice, care nu știm să aibă vreun efect în afară de gust mai bun. Dar producătorii de junk se laudă pe ambalaje că au pus fibre în iaurt (!!) sau în cerealele cu ciocolată.

Apocaliptice

Se pare că apele tot mai acide ale oceanului planetar fac să se subțieze cochiliile scoicilor pe care ne place să le mâncăm și asta ar putea duce la dispariția lor.

Deși site-urile și emisiunile culinare sunt tot mai populare, americanii, pentru prima dată în istorie, au cheltuit mai mult din bugetul personal pe mâncatul în oraș decât pe cumpărături. Cu alte cuvinte, le place să se uite la mâncare, dar mai ales să o facă alții.

Idei bune

Un filmuleț de 6 minute de la SortedFood cu tips de la un bucătar simpatic: de la să nu pui ulei în apa în care fierbi pastele la să pui unt rece la finalul unui sos ca să-l faci catifelat. Sigur, nimic mindblowing, dar merită să ți le amintești.

Drojdia inactivă este noul ingredient-minune de care se miră toată lumea, deși toți veganii îl foloseau de nuștiucând.

Bine de știut

Ce și cât mănâncă un alpinist pe Everest? Soylent și tot felul de chestii instant, peste care adaugă apă făcută din gheață topită (nu cea mai grozavă la gust). Și ciocolată neagră. Și beau multă cafea. Efortul de a urca consumă 10.000 de calorii pe zi.

Green Report a făcut o serie de articole dedicate combaterii risipei alimentare. Găsiți informații despre inițiative care reciclează mâncarea, apps care ajută să nu risipești, modele europene, efectul asupra mediului și opinii ale unor experți.

Frumos de știut

Cum se păstrează autenticitatea unei bucătării etnice când oamenii se refugiază în altă țară? Wendy Steavenson (care a fost guest speaker la The Power of Storytelling) scrie în Prospect Magazine despre bucătăria armenească din Beirut. Armenii s-au refugiat în Liban în 1915, fugind din calea genocidului otoman. Dar au încercat să nu-și uite identitatea și rădăcinile și mâncarea a fost unul din modurile în care au putut să facă asta.

Cum este berea lui Ion Iliescu?

Ciocolată

Niște oameni de știință spun că au reușit să facă ciocolată cu un conținut mai scăzut de grăsime care are aproape același gust. Problema, zice Gizmodo, este cuvântul „aproape”.

Și în încheiere:

Linkurile merg mai întâi la abonații la newsletter, direct în inbox. Uneori avem și concursuri, așa că dacă vreți cărți deștepte, abonați-vă.:)

3 gânduri despre „Linkurile de luni – 27 iunie”

  1. Auuuuzi, apropo de fibre, ai gasit prin lecturile tale teme precum: fibra din cereale face mai mult rau decat bine?! Sau: obezitatea e o inflamatie a creierului (I know, wtf right?); sau: solanaceele sunt naspa/efecte adverse etc.
    Traiesc cu niste idei si caut surse 😀 you are a very good one 🙂

    PS: intotdeauna m-am intrebat de ce nu au inventat inca paine din broccoli. Adica fac cipsuri cu mici and they can’t make broccoli taste like paine cu maia?!? :)) e o conspiratie, I tell ya!

    1. Eu aleg să citesc și să rezum doar articole din surse științifice verificate sau, dacă nu se pun de acord, să pun ambele versiuni, dar întotdeauna bazate pe argumente științifice. Nu mă interesează balivernele de pe viatainverde viu și alte surse de creștinopați. Și în general aberații despre inflamații și excluderea unei întregi grupe alimentare la ei găsești.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.