Linkurile de luni – 21 iunie

Linkurile merg mai întâi la abonații la newsletter, direct în inbox. Uneori avem și concursuri, așa că dacă vreți cărți deștepte, abonați-vă. 🙂

Disruptori

Un startup care vrea să revoluționeze gătitul – așa cum Airbnb a schimbat piața cazărilor și Uber pe cea a transportului – tocmai a primit finanțare de 2 milioane de dolari. Ce vrea să facă startupul? Să transforme orice om cu talent în bucătărie într-un mic chef care poate vinde la el acasă  mâncare. Serviciul e momentan disponibil în Bruxelles și în Paris și se extinde la Londra. Tot ce trebuie să faci e să intri în app și să alegi din meniurile propuse de vecini, să comanzi și apoi să mergi să-ți ridici pachetul. Sigur, trebuie să comanzi cu o zi-două înainte. App-ul nu cere niciun comision și spune că un bucătar poate câștiga și 350Euro pe seară. Deocamdată au 11.000 de utilizatori, deci teoretic ar putea merge. Sigur, la fel ca Airbnb și Uber, ignoră complet regulile minime de siguranță pentru clienți (și pentru furnizorii de servicii) și nici nu pare că plătește taxe.

Și în continuarea ideii: o jurnalistă de la The Verge a testat toate serviciile care îți aduc ingrediente pentru pentru a găti acasă. Timp de 6 săptămâni, a mâncat doar ce i-au dat companiile. Rezultatul e amuzant.

Sărăcie și mâncare

Băncile de alimente din SUA au început să le dea oamenilor nu doar produse neperisabile, ci și fructe și legume proaspete pentru că și-ai dat seama că cei cu boli metabolice (diabet) sau coronariene ajungeau în situația în care aveau de ales între a muri de foame și a muri de boala care ar fi putut fi dusă bine cu o dietă echilibrată.

Myth-busting

Încă o balivernă pe care am crezut-o: sucul de merișoare nu ameliorează simptomele infecțiilor de tract urinar. În ciuda nenumăratelor studii plătite de producătorii de sucuri de merișoare. Articolul merge de la studiul acesta al Ocean Spray la ideea generală a studiilor finanțate de industria alimentară și arată clar de ce nu ar trebui să le credem. Sigur, e puțin la mintea cocoșului de ce nu, dar problema e că informațiile ajung la noi via media, care deseori nu dă sursa studiilor, doar ne prezintă informațiile ca fapte.

O poveste similară la Associated Press, despre producătorii de dulciuri care au finanțat un studiu care spune că, dacă le dai copiilor dulciuri, vor fi mai slabi decât cei care nu primesc.

Radu Ghelmez face o analiză foarte pertinentă a legii cu 50% alimente românești în supermarket și îi dă pe minus. Pe scurt, câtă vreme fermierii români nu vor primi subvenții de la stat care să le permită să intre în competiție cu cei europeni (dă exemplul Franței), nu prea câștigă nimeni din legea asta. În afară de Big Agro românești. Ce surpriză!

Avem o lege adoptata la presiunea celor catorva mari ferme agricole din Romania de niste parlamentari in care avem zero incredere si care obliga romanii sa cumpere mai scump produse alimentare de la aceleasi mari ferme agricole, nu garanteaza in absolut nici un fel ca veniturile suplimentare generate pentru aceste mari ferme se vor intoarce in economie si loveste disproportionat in cei mai saraci dintre noi, saracindu-i si mai mult.

L-am văzut pe Florin Dumitrescu vorbind la Think Food despre cum au inventat brandul Untdelemn de la Bunica (care e o aberație nu numai pentru că nu-l face vreo bunică, dar mai ales pentru că untdelemn înseamnă exclusiv ulei de măsline, nu zeama chioară de floarea soarelui ultrarafinată care e în sticlă) și acum văd că analizează mai antropologic cum s-au întâlnit nevoia românilor de tradiții cu cinismul supermarketurilor.

Și încă o analiză despre food marketing și cum ne păcălește că mâncarea e soluția la problemele noastre de sănătate. Pe scurt: spanacul nu îți dă fier, micul-dejun pe bază de cereale nu îți scade IMC, cafeaua nu împiedică dezvoltarea copiilor, sucul de portocale nu e panaceu universal, nu ai nevoie de 8 pahare de apă pe zi, morcovii nu îți îmbunătățesc vederea. Toate astea sunt mituri scornite de marketing.

Știință și tehnică

Marea Britanie are de acum în supermarketuri primul pui îmbunătățit cu Omega-3. Puii în cauză sunt hrăniți cu o algă. E tot un fel de OMG, dar pe cale alimentară. De ce e important? Până acum, doar peștele avea suficient Omega-3 (un nutrient esențial care protejează de boli de inimă și, se pare, de demență) și copiii nu prea se omoară după el. Așa că e de acum disponibil și în pui.

Vremea extremă (secetă urmată de ploi mari, de exemplu) crește nivelul de aflatoxine din alimente, avertizează ONU. Soluția nu e să ne detoxifiem! Ci, ca să vezi, să creăm plante care se adaptează mai ușor la diferențele severe de temperatură. Prin cale de modificare genetică, adică.

Practice

Bon Appetit spune să coacem crustele de plăcintă cu bile de metal în loc de bile de marmură (care sunt foarte scumpe). Eu le coc de 10 ani cu aceleași bile de fasole (adică boabe) și n-am nicio treabă.

Cum să ții untul la temperatura camerei? Să-i ascultăm pe francezi.

Care sunt cei mai buni covrigei de pe piață? Vă zice Șugăraș.

BBC a făcut o secțiunea întreagă dedicată lintei. Tot ce pot spune e că sunt de acord cu tot ce zic acolo.

Antropo

De ce iubesc britanicii atât de mult ceaiul? Beau 60 de miliarde de cești pe an, deci ceva trebuie să fie acolo.

WTF

E penurie de avocado în Noua Zeelandă, ceea ce a determinat un val de infracțiuni constând în jafuri de ferme de avocado. Să vezi când o fi penurie de mici la noi!

În Tbilisi, o cafenea vegană a fost atacată cu hălci de carne de un grup de extremiști. Ar fi funny dacă ar fi extremiști ai cărnii, dar sunt din aceia old-school, ziși și naziști. Probabil își simt ființa națională atacată de opțiunile de viață ale altora. Mâine-poimâine se mută Liana Stanciu acolo și strânge 3 milioane de semnături împotriva uniunii dintre om și salată.

S-a calculat că un adult poate supraviețui 55 de ani cu mâncarea disponibilă într-un supermarket obișnuit (adică nu hypermarket, dar nici Shop & Go). Sfatul meu e ca, atunci când vedeți primele semne de apocalipsă, să mergeți repede la primul Mega și să vă baricadați înăuntru. Și să aveți și un desfăcător de conserve la voi! (mă rog, cei care nu știți să desfaceți conserva cu dinții)

Food Porn

Osteria Francescana a fost ales cel mai bun restaurant din lume.

Acadele sub formă de planete. Yay! Vă servesc un Marte sau un Jupiter?

Time a lansat un site dedicat exclusiv micului-dejun, numit Extra Crispy. Este un trend la marile companii media:

And it’s been cool to watch not only our favorite places to eat, but also colleagues at other publications get as hyped about this meal as we’ve been. While our team has been incubating Extra Crispy for more than a year, we’ve seen Lucky Peach release their Breakfast IssueEater launch a Breakfast Week, and The New York Times make the case for breakfast, among others. Imagine our faces as we watched the world lose their collective minds about both a golden donut and a rainbow bagel in the span of a few weeks. 

Un designer s-a apucat de făcut biscuiți decorați.MTM4NTQxNTQ0MDU0NDY1OTU4

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.