Linkurile de luni – 30 mai

Linkurile merg mai întâi la abonații la newsletter, direct în inbox.  Săptămâna aceasta, am avut și un concurs rapid cu o carte frumoasă, așa că dacă vreți extra-conținut și surprize drăguțe, abonați-vă. 🙂

Să purcedem:

Strawberries2_web_1024

Sciencey

Niște cercetători au descoperit un ambalaj mai bun decât folia alimentară pentru a păstra fructele și legumele proaspete. Nu are nume încă, dar substanța miraculoasă care face căpșunile și bananele să țină săptămâni întregi la temperatura camerei este extrasă din mătase și se numește fibroină. Nu se știe dacă afectează gustul și mirosul, deocamdată au testat doar dacă țin fructele. Și se aplică, la fel de miraculos, cu un spray.

Încă unul din seria cu OMG: oamenii de știință au reușit să anihileze „frânele” care împiedicau porumbul să crească enorm. Așa zic ei. Și că asta ar ajuta la combaterea foamei globale. Vom vedea.

Din acest ciot de articol de la The Times am aflat căzahărul strică tenul. Dacă mai aveam nevoie de încă un argument…

And if you don’t know, now you know
Ce înseamnă diferite litere singuratice de pe ambalajele alimentelor? Cele mai multe se referă la faptul că alimentul este certificat cușer, adică poate fi consumat de credincioșii de rit mozaic.

De ce miroase urina altfel după ce mâncăm sparanghel? Ceva foarte foarte complicat. Bine că nu mai dormim cu oala de noapte în cameră, precum Proust.

why-asparagus-makes-your-urine-smell-53293543.jpg__800x600_q85_crop

Cea mai mare minciună care s-a spus vreodată despre sare? Nu, nu e cea că există sare cu 33% mai puțin sodiu, pentru hipertensivi. Evidentă că nu există așa ceva, dacă o substanță ar avea cu 33% mai puțin sodiu, nu ar mai fi sare. E ca și cum ai pretinde că scoți un atom de hidrogen din apă ca să fie mai bogată în oxigen. Nu, articolul este despre mitul că, în antichitate și în evul mediu, o tonă de sare valora o tonă de aur. Fals. Comerțul cu sare era mai profitabil decât cel cu aur. Și asta e cu totul și cu totul altă treabă. Bonus: cuvântul salariu vine de la salarium, termenul folosit pentru rația de sare pe care o primea un soldat roman.

Tendința
Tot mai mulți adolescenți britanici sunt vegani și se pare că inspirația lor e pe Instagram. Sunt interesante motivele lor, de la cele etice la adulația pentru vedete.

WTF
O pizzerie din New York vinde pizza în cutii făcute din aluat de pizza. Nu știm dacă și delivery-boy e făcut tot din aluat de pizza.

chkjyckw0aagerk

Myth-busting
10 prostii pe care le cred oamenii despre gătitul la grătar: de la faptul că poți testa temperatura grătarului cu mâna la acela că fumul e un indicator al gustului.

Altele
Dacă aveți aparat de vafe, puneți foitaj în el. 🙂
Mâncare inspirată din cărți: sandvișurile cu roșii din Harriet the Spy.

1744

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.