Linkurile de luni – 9 mai

Ori tema asta cu mâncarea e importantă și scrie toată lumea despre ea, ori și-a dat seama Facebook ce mă interesează și îmi arată în newsfeed tot ce are legătură cu mâncarea. Probabil amândouă. Așa că azi am peste 20 de linkuri (după o primă selecție). Și s-a întors categoria WTF!

Aș vrea să fac din rubrica aceasta un newsletter săptămânal. Aș pune-o în continuare și aici, dar aș vrea să fie ca o publicație pe care o primiți în inbox – pe mine mă ajută, de exemplu, că primesc în mail Monday Memo, un newsletter despre antreprenoriat și nu numai de la Andreea Roșca și Mona Dîrțu. Așa că vă puteți înscrie la newsletter cu acest formular, dacă vreți. Nu vă trimit nimic altceva.

Lumea de azi

Restaurantele din Paris și Bruxelles au fost lovite de atentatele din ultimele luni  în alt fel decât cu bombe: orașele au mai puțini turiști, localurile au mai puțini clienți. NYT a vorbit cu patronii și chefii despre cum își revin.

Uneori, îți zici că e bine când regulile de urbanism se aplică: orașele sunt frumoase, au stil, nu poate să vină cineva să planteze o casă de faianță între altele de paiantă sau să își izoleze apartamentul doar vecinul de la 3 (și să vopsească izolația mov). Alteori, te uiți la povestea asta, despre o familie căreia primăria voia să-i distrugă grădina de legume pentru că restul vecinilor aveau în fața casei gazon, și îți zici că e mai bine că existe și excepții de la norme. Sau să se schimbe normele.

Instanța supremă din Italia a decis că dacă furi de foame, nu este infracțiune. Câtă vreme e mâncare și valoarea e sub 5 Euro. Decizia a fost dată pornind de la cazul unui bărbat fără adăpost  care a furat, de foame, brânză și cârnați în valoare de 4 euro și a stat 11 luni în închisoare pentru asta. În motivația Curții Supreme scrie că „dreptul la supraviețuire prevalează asupra dreptului de proprietate”. O decizie care va face multe valuri, cu siguranță.

Există un război al humusului, dar există și unul al falafelului. Cine face falafel mai bun? La un festival din Londra, au câștigat egiptenii.

O activistă japoneză care ajută refugiații sirieni a găsit un mod tare emoționant de a le arăta poveștile: prin fotografii ale meselor acestora.

n-refugees-a-20160503-870x653

Iar textul acesta, despre ce înseamnă mâncarea pentru imigranți, este incredibil.

Tendințe

Mișcarea supei de oase pare să se mai domolească. Știi asta când vezi că a început backlash-ul, cum este acest articol care ne oferă trei supe mai bune decât orice supă de oase. De ce o fi supa de oase un trend nu îmi pot da seama. E supă de oase. O faci iarna. Nu e un trend. E o supă.

Google spune că aceste cinci tendințe domină America în acest moment: pho, spată de porc, mug cake, turmeric și paste.

Iar Slate, făcând o analiză a  Allrecipes.com, cel mai popular site de rețete american, ne spune altceva: că în timp ce revistele, blogurile și site-urile foodie ne vorbesc despre quinoa, kale, rainbow bagels și raindrop cakes, utilizatorii allrecipes (50 de milioane de vizite numai în decembrie anul trecut) continuă să mănânce ce vor ei:

What’s remarkable isn’t so much Allrecipes’ dominance but how distant the site feels from the food conversation in the media. To be alive in 2016 is to be assailed by food trends (goodbye, bone broth; hello, Hawaiian poke!). It means reading a Bon Appétit article that admonishes you to “stop roasting your veg in a screaming-hot oven” less than a month after reading a Bon Appétit article that told you to do exactly that. It means being bombarded with demands that you put aside last year’s kale and try cauliflower, the new “veg-lebrity” that is “taking over your Instagram feed” because—according to a writer with more than a little chutzpah—it can “taste better than steak.”

Cam așa e și cu blogurile românești fancy (inclusiv acesta) și ce mănâncă de fapt românii.

Sănătate/diete/controverse

NYT a scris un articol despre participanții la concursul de slăbit The Biggest Loser, ediția din 2009, din care aflăm că aproape toți, după ce au slăbit enorm în 30 de săptămâni (în medie, 50kg de participant), au pus la loc totul. Iar unii și mai mult. Motivul, spune NYT, este că la finalul celor 30 de săptămâni metabolismul lor era mult încetinit. Aproape toți au și azi un metabolism care consumă între 200 și 800 de calorii mai puțin decât înainte de concurs. Și asta, spune articolul, a fost imposibil de susținut fără un regim sportiv la fel de intens ca în concurs. Cu alte cuvinte, orice efort de slăbire e cumva în van. Washington Post spune însă că studiul e greșit și că oamenii care slăbesc încet, cu măsuri moderate, nu suferă de astfel de „pedepse” metabolice – și susține asta cu studii făcute populații diferite. Chiar și la cei la care apar, sunt în zona de 50-100 de calorii pe zi și se reglează după un an. Deci să privim mai moderat și noi toate știrile de genul ăsta.

S-au ridicat toate barierele pentru colesterol. După decenii întregi de cercetări, a acceptat și guvernul american că ouăle nu-ți fac rău și a inclus recomandarea de mânca mai multe ouă în noile norme alimentare ale nației. Colesterolul din alimente reprezintă doar 20% din totalul colesterolului din corpul uman, așa că evitarea lui nu afectează semnificativ nivelul din sânge.

Tuta care le spunea oamenilor că s-a vindecat de cancer cu mâncare și a scris o carte și a făcut un app, The Whole Pantry, despre asta – ale căror profituri mergeau chipurile la asociații pentru cancer – și care a fost demascată anul trecut și că nu a avut cancer, și că nu s-a vindecat de nimic, și că nu a dat niciodată banii mai departe, este pusă sub investigație de agenția pentru protecția consumatorilor din statul ei australian. Mai mult, și editura care i-a publicat minciunile, Penguin, va fi amendată pentru că nu a verificat informațiile. Cred că e un precedent foarte bun și sper să pățească asta toți cei care profită de vulnerabilitatea bolnavilor pentru a le lua banii și dreptul la viață.

 

Instagram

Whole30, o dietă nouă în care scopul ar fi să mănânci cât mai natural și mai sănătos, nu să slăbești, are peste 1.000.000 de posturi pe Instagram. Adevărul e că arată bine mâncarea.

Înțeleg din acest articol că nici nu mai trebuie să te chinuiești cu un blog, design, domeniu, poze, rețete, ca să fii un sellout. Pardon, influencer. E suficient să ai un cont de Instagram pe care pui orice te plătește cineva să pui. Totul e să fie hip și să arate bine.

c5aa4-jl_blog_sellout-01

Iar la capătul opus al curcubeului, un chef ignoră toate regulile și pune pe Instagramul ei toate pozele mișcate și întunecate pe care le face. De preferat celor de mai sus, cu siguranță.

Lucruri bune

Elena Stanciu, o româncă rezidentă în Thailanda, face un ghid foarte mișto al mâncării locale dacă ești străin. Nu știu când ajung eu în Thailanda, dar textul mi-a plăcut foarte mult.

S-a lansat PlatFerma, o hartă a fermelor românești de la care poți comanda direct cam orice crește la o fermă.

WTF

kfc-flavoured-nail-polish

KFC a creat o ojă comestibilă care are gust de pui prăjit. Cu sos de usturoi sau de roșii? e întrebarea mea. Iată și clipul de promovare:

Iar acesta este desertul de la Alinea, restaurantul molecular al lui Grant Aschatz. Achatz, dacă nu știați, este un chef cu o poveste extraordinară: este supraviețuitor al cancerului și nu a oricărui cancer, și a celui de limbă. O puteți citi în acest articol din The New Yorker.

Cică dacă faci rețeta asta, Derby Pie, s-ar putea să fii dat în judecată. Huh?

Invidie/food pornish

Care e unul dintre cele mai cool joburi din lume? Consultant de plăcinte pe Broadway, la un musical bazat pe filmul Waitress, în care personajul principal face multe plăcinte. Multe. Multe.

Cum se face raindrop cake? Așa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.