Linkurile de luni – 11 aprilie

Risipa alimentară pare să fie o preocupare tot mai generală. De la supermaketurile franțuzești (și în curând, ar fi posibil, și cele românești) care trebuie să doneze mâncarea aproape de expirare la un număr întreg National Geographic dedicat problemei, oamenii (omenirea?) realizează în sfârșit că risipa alimentară este una dintre cele mai iresponsabile și dăunătoare practici. Epicurious se uită în acest articol la una dintre cele mai evidente cauze ale risipei: stabilirea arbitrară a termenelor de expirare a produselor. Realitatea e că unele produse nu expiră niciodată (oțet, miere) și totuși legea îi obligă pe producători să pună o dată de expirare pe ele. Altă realitate, și la americani, și la europeni, e că modul de marcare al expirării nu e standardizat deloc. Pe unele scrie „a se consuma înainte de”, pe altele scrie „expiră la”, pe altele „termen de garanție: 5 zile” și separat data producției. Plus:

(…) keep in mind that a lot of foods are safe to eat well past whatever date is on the label. That goes for pasteurized dairy products such as milk, yogurt, and eggs, which can last three to five weeks after what is usually listed as the sell-by date.

Foaia de dafin, singurul condiment al bunicii mele în afară de piper, pare să aibă mare succes din nou. După textul de săptămânile trecute din care reieșea că există o conspirație mondială care să ne convingă că foaia de dafin are gust, Serious Eats face o analiză serioasă a gustului complex al frunzei. De aici am mai aflat și că:

Many herbs are close to useless in their dried state. Those little jars of parsley, basil, or cilantro? Leave them on the shelf. Tender, leafy herbs have highly volatile flavor compounds that dissipate rapidly. All you gain by using them in their dried form is a dusty texture.

But other herbs seem to do just fine when dried. Oregano, rosemary, marjoram, and, yes, bay leaves. It has to do with their growing climate. Hot weather herbs that grow in arid climates tend to have aromatic compounds that are far less volatile (it makes sense, as these are leaves designed to try and retain as much moisture as possible), which means that even after drying, they retain a decent amount of flavor. Freshly dried herbs will remain flavorful for up to a couple of months if they’re stored in a cool, dry place.

Want to keep your bay leaves flavorful even longer? Store them in the freezer and they’ll last for years.

Din vara asta, oricine poate închiria casa din Provența a Juliei Child. Închirierea se face prin Airbnb și costă 2.500 de lei pe noapte (pot sta 6 oameni).

julia-child-kitchen-cr-sothebys

Cum e să fii degustător de ciocolată? La cât îmi plac mie dulciurile și tot mi se pare groaznic de greu.

Bill Nye, unul dintre cei mai populari oameni de știință americani, despre o abordare științifică a mâncării modificate genetic. Indiferent dacă ești de acord cu el sau nu, cred că lecția e că trebuie să ne bazăm opiniile pe realitate, nu pe prejudecăți. Problemele mele cu OMG sunt mai degrabă de etică – faptul că cei care produc semințe OMG (care nu fac semințe fertile) folosesc știința pentru a face fermierii dependenți de semințele lor în loc să ajute la combaterea foamei în lume – decât de calitate a produselor modificate.

Categoria WTF

Ultimul trend culinar în Japonia este cel al torturilor din salată. I’m not sold.

salad_cake_image_1-large_trans++-wioWl5aH7fAEJ8IWJw2Y0Rf_Wk3V23H2268P_XkPxc

Cel mai interesant desert nou este această prăjitură numită raindrop cake. Se bazează tot pe un desert japonez, desigur. Este o bilă din gelatină din apă minerală, servită cu făină de soia prăjită și sirop de trestie de zahăr.  Huh?

raindrop_tim_Ireland_2016_4

 

2 gânduri despre „Linkurile de luni – 11 aprilie”

  1. As incerca torturile, why not? Poate asa ma conving si pe mine loool. Oricum, de cand astept painea de broccoli care sa aiba gust de Covasna. Adica chipsuri cu mici au reusit sa inventeze why not?!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.