Linkurile de luni – 8 februarie

Săptămâna asta nu am gătit decât supă de vită cu legume – de două ori. Și niște cheesecake brownies, le-am dus la o sesiune de Game of Thrones pe board (n-am înțeles regulile bine și tot am pierdut). Dar de citit, am citit.

Ice Age, ediția gourmet

Cică în 1951, clubul exploratorilor din New York a servit o cină memorabilă, la care s-a mâncat mamut (sau leneș uriaș, nu e sigur) bine congelat și dezgropat în Alaska de un aventurier. Cina a intrat, evident, în istorie. Până de curând, când niște doctoranzi la Yale, mai versați într-ale pleistocenului decât membrii clubului exploratorilor, au fost puțin nedumeriți că un mamut, sau chiar un leneș uriaș, ar fi putut îngheța în Alaska, unde nu a călcat neam de neamul lui. Și au descoperit singura urmă rămasă după acest festin, un dumicat păstrat accidental la muzeu, așa că s-au apucat să facă datare și analiză ADN. Și, ce să vezi, era… broască țestoasă. Iar exploratorul s-a dovedit a fi un farsor celebru din epocă. Păcat că nu a mai apucat să vadă că nu a durat decât 65 de ani să se prindă cineva de poantă.

Dinții presei gastronomice

Un eseu interesant din First We Feast spune că presa gastronomică americană nu prea e presă pentru că e prea politicoasă, prea temătoare să nu-și piardă accesul, prea departe de ce îi preocupă pe oamenii normali, prea omogenă rasial și ca gen ca să înțeleagă diversitatea problemelor, prea colonialistă (e ok să dai mulți bani pe mâncare „albă”, dar mâncarea imigranților trebuie să fie ieftină), prea influențată de pitch-urile PR-iștilor. Și altele.

Sunt de acord cu ce zic, dar nu pot să nu remarc să ei măcar au o presă gastronomică. La noi, cei mai influenți publisheri de food sunt bloggerii care se vând brandurilor pe trei conserve de ciuperci și sunt și mândri de asta. (Îi știți, cei care au un logo pe fiecare post, altfel nici nu se obosesc să scrie.)

Bake off cu aromă de dosar penal

ProTV a filmat un sezon întreg din versiunea locală a The Great British Bake Off cu Tudor Constantinescu, patronul Chocolat, pe post de gazdă/jurat. De când au terminat filmările, domnul în cauză a fost pus sub control judiciar și acuzat de evaziune fiscală și conducerea unei rețele infracționale. Neplăcut. Dar se pare că asta nu îi oprește pe cei de la Pro să dea drumul la show. O să fie interesant.

Brânza nu e heroină

M-am săturat până peste cap de știrea asta care tot apare de vreo trei luni: niște cercetători americani (desigur) au descoperit că brânza provoacă dependență în același fel ca drogurile de mare risc. Vinovată este caseina, o proteină din lapte care e foarte concentrată în brânză și care stimulează receptorii cerebrali care răspund și la opioide. Foarte impresionant, bravo, dar asta nu înseamnă că e ok să spui vreodată că brie și heroina sunt același lucru. Nu reușești decât să dovedești că nu știi pe ce lume trăiești, trivializezi drama consumatorilor și nu ajuți cu nimic înțelegerea publică a acestui subiect. Lumea asta ar fi mai bună dacă am fi mai atenți la asemenea lucruri.

Mențiune oarecum onorabilă: profilul chef-ului Samuel Le Torriellec în Forbes, surprinzător pentru această publicație (e adevărat că e din 2014). Faptul că i-au scris greșit numele e, desigur, doar un detaliu. :-))

La final, trailerul noii emisiuni a lui Michael Pollan, Cooked. Da, acela care ne-a dat celebra maximă: „Eat food, not too much, mostly plants” și numele restaurantului Omnivore’s Dilemma.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.