Fact-checking is my superpower

Am fost recent la un interviu pentru un fellowship și mi-au cerut să le spun ce aș aduce eu bun grupului dacă aș fi aleasă. Le-am spus: „corectez oamenii”. Apoi m-au întrebat care ar fi motivul pentru care ar trebui să nu mă aleagă. Le-am spus: „corectez oamenii”.

Pentru că lumea e plină de experți la toate, am căpătat obiceiul de a nu crede aproape nimic din ce citesc/văd/aud. Verific. Dacă se confirmă, cred. Dacă nu, le spun celor care perpetuează tâmpenia respectivă. Cred că fac un serviciu public, chiar dacă nu sunt cea mai simpatică persoană din cauza asta.

Și dintre toate domeniile, bucătăria e cea mai plină de experți care spun tâmpenii. Am scris acum un an în Esquire un articol pe tema celor mai stupide mituri legate de gătit. Sunt cărți, sunt site-uri, sunt publicații care documentează și demontează miturile astea, nu trebuie decât să cercetăm. Sigur, putem să trăim și fără să știm dacă e greșit sau nu să aduci carnea la temperatura camerei înainte să o pui pe grătar sau să o întorci în tigaie cu furculița, nu cu cleștii. Nu e un capăt de lume.

Dar cine își dorește să trăiască așa? Nu eu. Eu trebuie să știu.

(poza e random)

2013-04-25 07.42.01

 

Mythbusting în bucătărie

Mierea fierbinte ucide, carnea trebuie spălată şi alcoolul se evaporă la gătit. Sau nu. Miturile din bucătărie şi adevărul ştiinţific.

La primul sezon de MasterChef România, Florin Dumitrescu, unul dintre membrii juriului, l-a admonestat pe un concurent că i-a dat un desert cu miere. Mierea expusă la temperaturi înalte, spunea el, devine toxică.

Şi dacă zice asta un chef, probabil că aşa e, a spus fiecare gospodină care din acel moment nu a mai îndulcit nici ceaiul copiilor cu păcătoasa substanţă, ca să nu mai vorbim de turta dulce de Sărbători.

Numai că nu e. Mitul mierii toxice, alături de cel al spălării cărnii înainte de a fi preparată sau al alcoolului care se evaporă la gătit şi alte asemenea lucruri pe care le iau de bune bucătarii celebri şi oamenii obişnuiţi fără să le poată explica ştiinţific, sunt, ei bine, mituri. Bazaconii perpetuate în întreaga lumea, în ciuda nenumăratelor dovezi că lucrurile nu stau aşa.

Restul textului aici.

 

2 gânduri despre „Fact-checking is my superpower”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.