Ce-mi doresc în 2014

Vine cam târziu acest text despre lista mea de dorințe pentru 2014, dar dacă azi am dat ultimul cadou de Crăciun, cred că e ok și să fac lista cu ce îmi doresc pentru noul an de la blogosfera culinară.

1. Mai multă mâncare de sezon. M-am săturat de feluri cu roșii în ianuarie, sparanghel proaspăt în septembrie și căpșuni în martie. Nu e realist (sau sustenabil, dacă vă place acest cuvânt), nici financiar, nici ecologic, să mănânci fructe și legume proaspete în afara sezonului lor.

2013-07-03 17

2. Mai multe feluri tradiționale modernizate. Nu în sensul de sarmale cu creveți și mămăligă cu inimi de palmier, ci într-un mod care le  păstrează autenticitatea, dar le apropie de gusturile de azi. Cred că dacă am găsi o cale de mijloc între felurile prețioase cu somon, chutney de mango și gorgonzola pe care ne place să le facem și tocănița, pilaful și cornulețele din majoritatea bucătăriilor românești, am convinge mai multă lume să încerce lucruri noi și am avea un public mai mare și mai educat culinar.

3. Mai multă tehnică corect executată și mai multe informații corecte științific. Fără ulei în apa în care fierb pastele, fără praf de copt stins cu oțet, fără mituri stupide despre mierea care e toxică dacă e încălzită și alcoolul care se evaporă la fiert (nu e și nu se), fără pui spălați, fără aportul de fier al spanacului. Există cărți, site-uri, articole, bloguri despre lucrurile acestea, nu trebuie decât să citim și să ne informăm corect. E datoria noastră față de cititori.

4. Mai multă inovație. Aș vrea să văd mai multe rețete care folosesc într-un fel inovator un ingredient banal. Moduri noi de a explica o rețetă (sper să moară odată seriile de poze cu fiecare etapă a rețetei, care sunt un fel de moartea pasiunii pentru gătit, cu excepția tehnicilor noi sau complicate, unde sunt justificate și binevenite). Multimedia. Gifuri. Vine. Instagram Video.

5. Mai multă generozitate. Bloggeri care se susțin și se promovează reciproc. Bloggeri care folosesc influența pe care o au pentru a schimba ceva în bine. Bloggeri care educă, descoperă, ridică.

6. Mai puțină furăciune. Nu e nicio rușine să spui de unde ai luat o rețetă. Dă link și credit. Tot la furăciune includ și posturile plătite. Sunt un mod de a fura buna credință a oamenilor care te citesc.

7. Diacritice. Ca să mă auto-plagiez dintr-un ghid pentru site-uri la care lucrez: Dacă scrii fără, e ca și cum ai pune virgulă între subiect și predicat și cratimă în Mulțum-esc. Este o lipsă de respect față de limba română și față de cititor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.