Cum se scrie corect o rețetă

The cinnamon, the pull-apart and the bread.
The cinnamon, the pull-apart and the bread.

Când am făcut prima oară Cinnamon Pull-Apart Bread de la Joy the Baker, am greșit rețeta. Am pus toată făina de la început, în loc de 2/3 din ea, pentru că așa am citit lista de ingrediente, și apoi a trebuit să mai pun făină să o pot întinde, prin urmare am pus prea multă, prin urmare mi-a ieșit un cozonac uscat și trist. Când mi-am dat seama unde am greșit, am mai făcut unul și a ieșit cum trebuia.

Acum, știu că eu am greșit pentru că, deși am citit rețeta până la capăt, n-am ținut minte că nu se pune toată făina de la început. Dar nici rețeta nu m-a ajutat pentru că mi-a dat cantitatea întreagă, în loc să o împartă în funcție de cum o folosești, ceea ce mi-ar fi dat imediat un semnal să fiu mai atentă. Și nu e un lucru mărunt. Rețetele trebuie să respecte forma pentru a ajuta oamenii să aplice mai bine conținutul. Când nu trebuie să-ți bați capul cu ‘ce-a vrut să spună aici? asta e o linguriță-măsură sau o linguriță în general? de ce a început lista de ingrediente cu pătrunjelul dacă se pune doar ca decor?’, te poți concentra pe metodă. Restul, adică adăugarea ingredientelor în cantitatea care trebuie, trebuie să curgă natural, fără niciun efort.

Am învățat multe despre formă din felul în care scriu food editorii de la BBC Good Food UK rețetele și din practica de a găti din cărți de bucate scrise de profesioniști. Acestea sunt regulile pe care le urmez și pe care mi-aș dori să le respecte oricine scrie public rețete, pentru a le face un serviciu cititorilor, nu un deserviciu.

 • Scrie ingredientele în ordinea în care se adaugă în rețetă. Dacă se pun mai multe o dată, trece-le în ordinea descrescătoare a cantităților.
 • Fii consecvent cu unitățile de măsură. Dacă ai început cu volum (cups, linguri, lingurițe), continuă așa, nu trece brusc la greutate (grame). E ok să dai echivalentul în paranteză, dacă ajută.
 • Folosește unități de măsură stas. Ori cele de volum (U.S. customary cups), ori cele de greutate pe care le poate replica acasă oricine. O ceșcuță, o linguriță de botez, un castronel nu sunt măsuri. Cel puțin nu în baking.
 • Dacă ingredientul trebuie să fie pregătit într-un fel, specifică asta din listă:

2 cepe, tocate mărunt

 • Separă ingredientele în liste diferite dacă preparatul are componente distincte. Cum am făcut la Tarta cu ciocolată, cremă de vanilie și portocale.
 • Dacă un ingredient se pune în câteva etape diferite ale rețetei (vezi accidentul făinos descris mai sus), spune astfel: 300g de făină, împărțită sau separată. E suficient ca să știu că nu se pune toată o dată.
 • Dă detalii despre ingrediente pentru a ajuta cititorul / curajosul dispus să-ți încerce rețeta. Un pachet de unt nu înseamnă nimic, pot fi pachete de 200 sau de 250g. Pentru unii, unt înseamnă și margarina la pachet pătrat. Spune clar: 200g de unt cu 80% grăsime. Îi va fi mai ușor la cumpărături. De smântână nu mai zic: spune smântână dulce sau smântână de frișcă, altfel se va duce direct la raftul cu smântână fermentată, pe care o cunoaște.
 • Sarea și piperul pot să nu fie trecute în lista de ingrediente, mai puțin când e vorba de baking, unde precizia în privința sării este esențială.
 • Nu există ingredientul asezonare. (Știu, editorii de cărți de bucate de la Curtea Veche sunt șocați în acest moment!)
 • La metodă, specifică temperatura sau treapta căldurii: foc mic, mediu, iute.
 • Orice rețetă care implică folosirea cuptorului trebuie să înceapă cu ‘Încinge/încălzește cuptorul la XX grade Celsius.’ Nu după ce ai amestecat ingredientele de sufleu.
 • La prăjituri, specifică pe cât posibil dimensiunea tăvii.
 • Aceasta, ultima, e o chestiune de stil, nu o regulă: e mai natural să vorbești cu cititorul în diateza activă, la persoana a doua (călește, bate, cerne, strecoară) decât în diateza reflexivă, impersonală (se curăță, se taie, se amestecă).

8 gânduri despre „Cum se scrie corect o rețetă”

 1. M-am chinuit de multe ori sa descifrez retete de pe net…dar macar acum imi dau seama de un blog mai profi sau de un amator care posteaza ce gateste ca asta face toata lumea.
  De acum incolo unde o sa gasesc explicatii indoielnice o sa pun repede acest articol si o sa indemn politicos la lucruri cu cap facute (si coada 🙂 )
  Bravo Jo !

 2. excelent punctat totul. cred ca (si) din asta iti poti da seama urgent nivelul de profesionalism al celui ce scrie reteta: este un gospodin pasionat de bucatareala, sau un adevarat chef:)

  1. N-aș băga mâna-n foc că orice bucătar profesionist știe să scrie o rețetă pentru a fi înțeleasă de amatori. 🙂 Important e ca oricine are aspirații de blogger – și vrea ca rețetele sale să fie înțelese de oamenii obișnuiți – să facă efortul să respecte o formă logică și comună tuturor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.